Εσωτερικός Κανονισμός Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών
“Αλληλεπίδραση Ανθρώπου-Υπολογιστή”
Του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών (ΗΜΤΥ) και του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής (ΜΗΥΠ).
(αποφάσεις Συνελεύσεων των Τμημάτων ΗΜΤΥ και ΜΗΥΠ, με αριθμούς … και … αντίστοιχα)
ΑΡΘΡΟ 1
Γενικές Διατάξεις
1. Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών (ΗΜΤΥ) και το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής (ΜΗΥΠ) του Πανεπιστημίου Πατρών οργανώνουν και λειτουργούν από κοινού από το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) με τίτλο “Αλληλεπίδραση Ανθρώπου-Υπολογιστή” (Master in Human-Computer Interaction), και γνωστικό αντικείμενο την Επιστήμη Αλληλεπίδρασης ανθρώπου υπολογιστή και σχεδίαση διαδραστικών τεχνολογιών.
2. Την διοικητική υποστήριξη του ΔΠΜΣ αναλαμβάνει το Τμήμα ΗΜΤΥ, καθώς και το προσωπικό που δύναται να προσληφθεί με έσοδα του ΔΠΜΣ.
3. Ο παρών Κανονισμός αποτελεί παράρτημα του Κανονισμού Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών.
ΑΡΘΡΟ 2
Σκοπός
Σκοπός του ΔΠΜΣ είναι η παροχή εξειδικευμένων θεωρητικών γνώσεων, αλλά και η παραγωγή νέας εφαρμοσμένης γνώσης, σε θέματα που αφορούν τη μελέτη, σχεδίαση και ανάπτυξη διαδραστικών τεχνολογιών, δηλαδή τεχνολογιών που αλληλεπιδρούν με τους χρήστες τους, καθώς και την μελέτη των φαινομένων που σχετίζονται με την αλληλεπίδραση των χρηστών με σύγχρονες τεχνολογίες. Ως προστιθέμενη αξία, οι απόφοιτοι σχολών Υπολογιστών και Πληροφορικής αλλά και απόφοιτοι σχολών θετικών επιστημών και άλλων πολυτεχνικών σχολών, με επαρκές υπόβαθρο στην επιστήμη και τεχνολογία των υπολογιστών, θα αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να συμπληρώσουν την τεχνική/θετική τους κατάρτιση και θα τους καταστήσουν ολοκληρωμένους επαγγελματίες, ικανούς να σχεδιάσουν καινοτόμες τεχνολογίες διαδραστικού χαρακτήρα και να παρέχουν υπηρεσίες σχεδίασης και αξιολόγησης διαδραστικών συστημάτων σε φορείς έρευνας και ανάπτυξης του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα στη χώρα μας ή διεθνώς.
ΑΡΘΡΟ 3
Δίπλωμα
Το ΠΜΣ οδηγεί στην απονομή Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε) στην “ Αλληλεπίδραση Ανθρώπου-Υπολογιστή ” (Master in Human-Computer Interaction).
ΑΡΘΡΟ 4
Συλλογικά Όργανα
1. Συλλογικά όργανα του Π.Μ.Σ. είναι η Συνέλευση των Τμημάτων ΗΜΤΥ και ΜΗΥΠ, και η Συντονιστική Επιτροπή (Σ.Ε.), τα οποία λειτουργούν σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
2. Η ΣΕ είναι αρμόδια για την παρακολούθηση και τον συντονισμό λειτουργίας του ΔΠΜΣ. Η ΣΕ είναι πενταμελής, και αποτελείται από τέσσερις καθηγητές (δύο από κάθε συν-ιδρυτικό τμήμα) και από το Διευθυντή Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΔΠΜΣ, ο οποίος προέρχεται είτε από το Τμήμα ΗΜΤΥ είτε από το Τμήμα ΜΗΥΠ. Η θητεία κάθε μέλους της ΣΕ είναι διετής και μπορεί να ανανεωθεί μία συνεχή φορά.
3. Η Συντονιστική Επιτροπή και ο Διευθυντής Μεταπτυχιακών Σπουδών ορίζονται με απόφαση της Συνέλευσης των Τμημάτων ΗΜΤΥ και ΜΗΥΠ.
4. Ο Διευθυντής Μεταπτυχιακών Σπουδών προεδρεύει της ΣΕ, και μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά του με μερική απαλλαγή από τις διδακτικές του υποχρεώσεις (άρθρο 2 του Ν.3685/16-7-2008).
ΑΡΘΡΟ 5
Διδάσκοντες
1. Οι διδασκαλία και η επίβλεψη διπλωματικών εργασιών του ΔΠΜΣ θα γίνεται από καθηγητές των Τμημάτων ΗΜΤΥ και ΜΗΥΠ, καθώς και καθηγητές άλλων τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών, επισκέπτες καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών, καθηγητές ή λέκτορες της ημεδαπής ή αλλοδαπής με παρεμφερές γνωστικό αντικείμενο, καθώς και από άλλες κατηγορίες ερευνητών και διδασκόντων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
2. Οι αναθέσεις μαθημάτων του ΔΠΜΣ γίνονται από την Συνέλευση των Τμημάτων ΗΜΤΥ και ΜΗΥΠ, μετά από εισήγηση της ΣΕ. Οι αναθέσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Μαΐου κάθε έτους για όλα τα μαθήματα του επόμενου ακαδημαϊκού έτους.
ΑΡΘΡΟ 6
Επιλογή Υποψηφίων
1. Η ΣΕ καταρτίζει την ετήσια προκήρυξη για εισαγωγή μεταπτυχιακών φοιτητών στο ΔΠΜΣ κατά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Στην προκήρυξη αναφέρονται μεταξύ άλλων τα προσόντα που θα πρέπει να διαθέτουν οι υποψήφιοι, καθώς και τα κριτήρια αξιολόγησης και η διαδικασία επιλογής τους στο ΔΠΜΣ. Οι Συνελεύσεις των Τμημάτων ΗΜΤΥ και ΜΗΥΠ εγκρίνουν την προκήρυξη έως 30 Απριλίου κάθε έτους.
2. Στο ΔΠΜΣ θα γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι κατά προτεραιότητα σχολών Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής και κατά δεύτερο λόγο πανεπιστημιακών σχολών με αντικείμενο σπουδών που εντάσσεται στις θετικές επιστήμες, και άλλων σχολών των πολυτεχνείων, της ημεδαπής και ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής, των οποίων το πτυχίο έχει αναγνωρισθεί από το ΔΙΚΑΤΣΑ ή ΔΟΑΤΑΠ, καθώς και πτυχιούχοι αντίστοιχων τμημάτων ΤΕΙ. Τα ειδικότερα προσόντα που θα πρέπει να διαθέτουν οι υποψήφιοι, καθώς και τα κριτήρια αξιολόγησης και επιλογής των υποψηφίων στο ΔΠΜΣ θα αναφέρονται στην ετήσια σχετική προκήρυξη.
3. Η επιλογή των εισακτέων γίνεται από Επιτροπή Επιλογής Εισακτέων (ΕΕΕ) με βάση τα κριτήρια που ορίζονται στην προκήρυξη. Η ΕΕΕ είναι πενταμελής, αποτελείται από καθηγητές των Τμημάτων ΗΜΤΥ και ΜΗΥΠ (με τουλάχιστον ένα μέλος από κάθε Τμήμα) και ορίζεται από την Συνέλευση των Τμημάτων ΗΜΤΥ και ΜΗΥΠ. Η θητεία κάθε μέλους της ΕΕΕ είναι διετής και μπορεί να ανανεωθεί μία συνεχή φορά. Τα μέλη της ΕΕΕ μπορεί να είναι και μέλη της ΣΕ.
4. Ο αριθμός των εισακτέων ορίζεται σε 30 φοιτητές ανά ακαδημαϊκό έτος.
ΑΡΘΡΟ 7
Εγγραφή και Ανανέωση Εγγραφής
1. Η αρχική εγγραφή των επιλεγέντων μεταπτυχιακών φοιτητών γίνεται εντός των δύο πρώτων εβδομάδων από την έναρξη των μαθημάτων του 1ου εξαμήνου φοίτησης.
2. Η μη πραγματοποίηση, εκ μέρους του επιλεγέντος μεταπτυχιακού φοιτητή, της εγγραφής εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας ισοδυναμεί με μη αποδοχή της έγκρισης εισαγωγής του στο ΔΠΜΣ.
3. Η ανανέωση εγγραφής γίνεται υποχρεωτικά στην αρχή του 2ου εξαμήνου φοίτησης, μέσα σε προθεσμίες που ορίζονται από τη ΣΕ.
4. Μεταπτυχιακός φοιτητής που δεν ανανέωσε την εγγραφή του, χάνει την ιδιότητα του μεταπτυχιακού φοιτητή και διαγράφεται από τα μητρώα του ΔΠΜΣ.
5. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές μπορούν, για αποδεδειγμένα σοβαρούς λόγους, να ζητήσουν με αίτησή τους αναστολή της φοίτησης τους για ορισμένο χρόνο, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δυο συνεχόμενα εξάμηνα (επαναφοίτηση το επόμενο ή μεθεπόμενο εξάμηνο). Η απόφαση χορήγησης αναστολής λαμβάνεται από τη ΣΕ. Ο μεταπτυχιακός φοιτητής συνεχίζει τη φοίτησή του από το εξάμηνο στο οποίο ζήτησε και πήρε αναστολή, κατοχυρώνοντας βαθμολογία στα μαθήματα που έχει ήδη επιτυχώς εξεταστεί. Μετά την εξεταστική περίοδο του 2ου εξαμήνου δεν δίνεται αναστολή φοίτησης.
6. Οι όροι φοίτησης που περιλαμβάνονται στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του ΔΠΜΣ γίνονται αποδεκτοί από κάθε υποψήφιο με την εγγραφή του. Ο υποψήφιος πριν εγγραφεί, λαμβάνει γνώση αυτού του Κανονισμού και κατά την εγγραφή του υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση ότι αποδέχεται τους κανόνες λειτουργίας του ΔΠΜΣ.
ΑΡΘΡΟ 8
Μαθήματα και Διπλωματική Εργασία
1. Για την απόκτηση Μ.Δ.Ε. είναι υποχρεωτική η επιτυχής εξέταση στα 3 υποχρεωτικά μαθήματα, και 7 ακόμη από τα μαθήματα επιλογής ή έως 3 μαθήματα από άλλα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, με τη σύμφωνη γνώμη του συμβούλου καθηγητή, ενώ απαιτείται και η επιτυχής εκπόνηση διπλωματικής εργασίας.
2. Η χρονική διάρκεια του ΔΠΜΣ ορίζεται σε τρία εξάμηνα. Στα δύο πρώτα εξάμηνα διεξάγονται τα μαθήματα του ΔΠΜΣ και στο τρίτο εξάμηνο εκπονείται η διπλωματική εργασία.
3. Το σύνολο των Πιστωτικών Μονάδων, ΠΜ (ECTS), που απαιτούνται για την απόκτηση του Μ.Δ.Ε. ανέρχεται σε ενενήντα (90). Τα μαθήματα του ΔΠΜΣ είναι εξαμηνιαία. Το ενδεικτικό πρόγραμμα μαθημάτων ανά εξάμηνο έχει ως εξής (5 μαθήματα ανά εξάμηνο):
1ο Εξάμηνο
HCI101 Γνωστική Εργονομία (6 ects) – υποχρεωτικό
HCI102 Μεθοδολογία Έρευνας (6 ects) – υποχρεωτικό
HCI103 Διαδραστικές Τεχνολογίες (6 ects)
HCI104 Γραφικά και Εικονική Πραγματικότητα (6 ects)
HCI105 Τεχνητή Νοημοσύνη (6 ects)
HCI106 Συνεργατικά Συστήματα (6 ects)
2ο Εξάμηνο
HCI201 Σχεδίαση και αξιολόγηση διαδραστικών συστημάτων (6 ects) – υποχρεωτικό
HCI202 Τεχνολογίες Διαδικτύου (6 ects)
HCI203 Επεξεργασία Ομιλίας & Φυσικής Γλώσσας (6 ects)
HCI204 Ποιότητα Λογισμικού (6 ects)
HCI205 Διάχυτος Υπολογισμός και Εφαρμογές (6 ects) (6 ects)
HCI206 Εργαστήριο Δημιουργικής σχεδίασης
3o Εξάμηνο
HCI301 Διπλωματική Εργασία (30 ects) – υποχρεωτική.
Η παραπάνω ενδεικτική λίστα μαθημάτων συμπληρώνεται ετησίως, με ευθύνη της ΣΕ από προτεινόμενα μαθήματα άλλων μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών.
4. Ανάλογα με την διαθεσιμότητα των διδασκόντων και τις ανάγκες του ΔΠΜΣ, κάποια ακαδημαϊκά έτη μπορεί να τροποποιηθεί το πρόγραμμα σπουδών μετά από εισήγηση της ΣΕ και έγκριση από την Συνέλευση των τμημάτων ΗΜΤΥ και ΜΗΥΠ.
5. Σε ημερομηνία που θα ορίσει η ΣΕ οι φοιτητές θα πρέπει να δηλώνουν τα μαθήματα επιλογής που επιθυμούν να παρακολουθήσουν. Όσα μαθήματα επιλογής δεν επιλεγούν από τουλάχιστον 5 φοιτητές δεν θα προσφέρονται. Η δήλωση των μαθημάτων εγκρίνεται από τον σύμβουλο καθηγητή, ο οποίος ορίζεται από την ΣΕ στην αρχή του 1ου εξαμήνου.
6. Η παρακολούθηση της διδασκαλίας των μαθημάτων είναι υποχρεωτική. Ο μέγιστος αριθμός των απουσιών δεν μπορεί να υπερβεί τις τέσσερις (4) ανά μάθημα. Σε διαφορετική περίπτωση ο φοιτητής βαθμολογείται με μηδέν στο συγκεκριμένο μάθημα.
7. Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται στην Αγγλική και/ή στην Ελληνική γλώσσα. Το ίδιο ισχύει για τις εξετάσεις, τη διεξαγόμενη έρευνα και το διδακτικό εν γένει υλικό.
8. Με απόφαση της ΣΕ και την σύμφωνη γνώμη των εμπλεκόμενων διδασκόντων, ορισμένες διαλέξεις, μέχρι το 1/3 του συνόλου, μπορούν να γίνεται με μέσα εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης.
9. Μέχρι την τελευταία εβδομάδα των διαλέξεων του 2ου εξαμήνου, οι φοιτητές θα πρέπει να έχουν καταλήξει σε θέμα και επιβλέποντα καθηγητή για τη διπλωματική τους εργασία, με την σύμφωνη γνώμη του προτεινόμενου επιβλέποντα καθηγητή. Οι επιβλέποντες καθηγητές πρέπει να είναι καθηγητές του ΔΜΠΣ ή καθηγητές των Τμημάτων ΗΜΤΥ και ΜΗΥΠ, καθώς και έγκριτοι ερευνητές, σύμφωνα με τις προβλέψεις της κείμενης νομοθεσίας.
10. Η Διπλωματική Εργασία συγγράφεται στην Αγγλική ή Ελληνική γλώσσα και πρέπει να είναι τουλάχιστον 8.000 λέξεις ενώ δεν πρέπει να ξεπερνά τις 20.000 λέξεις.
11. Ο Επιβλέπων Καθηγητής είναι μέλος της Τριμελούς Επιτροπής παρακολούθησης της Διπλωματικής Εργασίας, της οποίας τα μέλη προτείνει με την οριστικοποίηση του θέματος της εργασίας στο τέλος του 2ου εξαμήνου. Η Τριμελής Επιτροπή εγκρίνεται από τη ΣΕ.
12. Ο μεταπτυχιακός φοιτητής έχει τη δυνατότητα να ζητήσει αλλαγή επιβλέποντος καθηγητή και ο επιβλέπων καθηγητής έχει τη δυνατότητα να ζητήσει απαλλαγή από τον ορισμό του. Η ΣΕ αποφασίζει σχετικά μετά από αιτιολογημένη πρόταση του ενδιαφερομένου.
13. Η υποστήριξη της διπλωματικής εργασίας πραγματοποιείται στο τέλος του 3ου εξαμήνου και είναι υποχρεωτική.
14. Αμέσως μετά την παρουσίαση, η Διπλωματική Εργασία του μεταπτυχιακού φοιτητή βαθμολογείται από την Τριμελή Επιτροπή και η βαθμολογία καταγράφεται σε Πρακτικό Εξέτασης. Για την έγκριση της διπλωματικής εργασίας απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του επιβλέποντος καθηγητή και ενός τουλάχιστον επιπλέον μέλους της επιτροπής. Σε περίπτωση έγκρισης της διπλωματικής εργασίας, ο βαθμός της προκύπτει ως ο μέσος όρος των βαθμών των μελών της επιτροπής που εγκρίνουν την εργασία.
ΑΡΘΡΟ 9
Ωρολόγιο Πρόγραμμα και Πρόγραμμα Εξετάσεων
Η ΣΕ καθορίζει και ανακοινώνει το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων και το πρόγραμμα εξετάσεων κάθε εξαμήνου.
ΑΡΘΡΟ 10
Εξετάσεις- Βαθμολογία-Διαγραφή από το ΔΠΜΣ
1. Η βαθμολογία των μεταπτυχιακών φοιτητών στα μαθήματα που παρακολουθούν ακολουθεί την ισχύουσα για τους προπτυχιακούς φοιτητές κλίμακα βαθμολογίας και κατατίθεται από τον διδάσκοντα εντός είκοσι ημερών από τη λήξη της εξεταστικής περιόδου.
2. Σε περίπτωση αποτυχίας σε μάθημα (χειμερινού ή εαρινού εξαμήνου), ο μεταπτυχιακός φοιτητής δικαιούται να επαναλάβει την εξέταση του μαθήματος στην επαναληπτική εξέταση του Σεπτεμβρίου. Σε περίπτωση νέας αποτυχίας, ο μεταπτυχιακός φοιτητής εξετάζεται για τρίτη φορά τον Ιανουάριο ή τον Ιούνιο του επόμενου ακαδημαϊκού έτους, ανάλογα με το μάθημα που οφείλει (χειμερινού ή εαρινού εξαμήνου αντίστοιχα). Σε περίπτωση νέας αποτυχίας, διαγράφεται του προγράμματος αυτοδικαίως. Η Συνέλευση των Τμημάτων ΗΜΤΥ και ΜΗΥΠ επιβεβαιώνει την διαγραφή. Στον φοιτητή χορηγείται, κατόπιν αίτησης του, βεβαίωση παρακολούθησης του Προγράμματος, στην οποία αναγράφονται όλοι οι βαθμοί, συμπεριλαμβανομένων και των μη προβιβάσιμων.
3. Η μη προσέλευση στην εξέταση ενός μαθήματος (κανονική ή επαναληπτική) ισοδυναμεί με αποτυχία.
4. Ο τελικός βαθμός του ΜΔΕ ορίζεται ως ο σταθμισμένος (ως προς τις πιστωτικές μονάδες) μέσος όρος των βαθμών των μαθημάτων και της διπλωματικής εργασίας.
5. Για την απονομή του ΜΔΕ απαιτείται προαγωγικός βαθμός σε όλα τα μαθήματα και στη διπλωματική εργασία.
6. Στο απονεμόμενο ΜΔΕ αναγράφεται χαρακτηρισμός .Καλώς, Λίαν Καλώς, ή Άριστα. με την αντιστοιχία που ισχύει στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών.
ΑΡΘΡΟ 11
Απονομή ΜΔΕ
Στους μεταπτυχιακούς φοιτητές που περάτωσαν επιτυχώς όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την παρακολούθηση του ΔΠΜΣ απονέμεται Μ.Δ.Ε., ο τύπος του οποίου ορίζεται στον Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών. Η απονομή γίνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, σε ειδική δημόσια τελετή παρουσία των Προέδρων των Τμημάτων ΗΜΤΥ και ΜΗΥΠ και μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας. Κατά το μέχρι της απονομής του διπλώματος χρονικό διάστημα, χορηγείται από τη Γραμματεία του Τμήματος, πιστοποιητικό ολοκλήρωσης των σπουδών, στο οποίο αναφέρεται η ημερομηνία αποφοίτησης.
ΑΡΘΡΟ 12
Υλικοτεχνική Υποδομή
Για την υλοποίηση του ΔΠΜΣ διατίθενται οι χώροι διδασκαλίας, οι βιβλιοθήκες, τα εργαστήρια και εν γένη η υλικοτεχνική υποδομή των Τμημάτων ΗΜΤΥ και ΜΗΥΠ, καθώς και οι εγκαταστάσεις και υπηρεσίες που προσφέρονται σε όλους τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών.